Aurinkoenergiaa on hyödynnettävä

Aurinkoenergiaa hyödynnetään kaukolämmön tuotannossa minimaalisesti meillä suomessa, vaikka säteilyä on yhtä paljon kuin Tanskassa jossa useita kyliä jo sitä hyödyntää. Mikä parasta parhaat aurinkokeräimet vielä valmistetaan Suomessa Savosolarin tehtaassa. Meidän tulisi itsekin hyödyntää aurinkoa. Aurinkolämpö varastoidaan kesällä maan alle ja talvella siitä lämpöpumppujen avulla tehdään kaukolämpöä edullisesti. Energian tuotankokustannus on lähellä nollaa, vain tuotantolaitoksen käyttökulut ja investoinnin takaisinmaksu ovat kuluja. Raaka-ainekuluja ei ole.

Energiankustannuksia pitää alentaa, se tuo Turkuun investointeja ja työpaikkoja, yrittäjyyttä, asukkaita, hyvinvointia, kaikkea hyvää mitä tarvitaan velkataakan nujertamiseen ja talouden tasapainottamiseen.

Aurinkosähköpaneelit tulisi olla jo vakiovarusteita kaupungin kiinteistöjen rakentamisessa. Se vähentää ostoenergian tarvetta ja kiinteistön ylläpitokuluja. Paneelit kaikkien kerrostalojen katoille, samoin lämmöntalteenottojärjestelmät ja näin leikkaamme energian kustannuksista ison loven mitään menettämättä.

Turussa voitaisiin myös kokeilla sadeveden talteenottojärjestelmiä. Keski-Euroopassa näitä käytetään jo. Sadevettä voitaisiin kiinteistössä hyödyntää mm. kastelu- ja wc-vesien järjestelmissä. Turha vettä on viemäröidä pois, otetaan vesi hyödyksi.