Elinkaarimallilla tulisi julkisia hankkeita rakennuttaa

16.07.2020

On hienoa toimia valvojana Kirkkonummen kouluhankkeessa. Kun rakentaja sitoutuu useiksi vuosiksi maksamaan kiinteistön käyttökuluja, rakennustyöt tulee tehtyä todellakin kunnolla.

Turussakin tulisi rakentaa mielummin halpoja eikä halvalla. Elinkaarikulut pitäisi nostaa keskiöön. Turussa esim. päiväkoteja rakennetaan annetulla budjetilla. Tämä ohjaa rakentamaan halvalla ja näin kiinteistöistä ei tule halpoja. Ylläpitobudjetti paisuu. Tämä on veronmaksajien pettämistä ja varojen tuhlaamista ja ei mitenkään ympäristöystävällistä ja talouden hallinnan näkökulmasta järkevää rakentamista. Käyttökulut pitäisi saada määrääväksi investointikohteissa.

Valvontakohteissani on isoja eroja. Toisessa urakoitsija pyrkii rakentamaan mahdollisimman halvalla maksimoidakseen katteensa. Toisissa urakoitsija pyrkii minimoimaan kiinteistön ylläpitokustannukset maksimoidakseen katteensa. Ei varmasti tarvitse kertoa kummassa rakennetaan laadukkaasti tinkimättä laadusta.

Kun valvojana joudun ns. etsimään miljoonahankkeesta huomautettavaa, on asiat hyvällä mallilla. Meidän täytyy saada myös Turku rakentamaan itselleen.